Så här kan arenan i Gränby komma att se ut. Illustration: Sweco Architects
Så här kan arenan i Gränby komma att se ut. Illustration: Sweco Architects

Planen för hockeyarenan i Gränby ändras

1:53 min

Det blir förändringar av planen för event- och hockeyarenan i Gränby i Uppsala – förändringar som är till för att skydda den artskyddade större vattensalamandern som finns i området.

– Det ska skapas naturliga vattenspeglar. Vi gräver där det i princip redan finns vatten idag. Det gör att det blir billigt, cirka 10 000 kronor per hål vi gräver, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala.

Nu finns alltså förslag till en lösning för att skapa livsutrymme för den större vattensalamandern – och åkergrodan – båda djuren är artskyddade och måste kompenseras om det ska byggas en hockey- och eventarena i Gränbyområdet. 

Lösningen är att med hjälp av nya dammar och tunnlar under vägar länka ihop två områden där groddjuren lever på varsin sida om Gränby centrum.
Under Österleden finns redan en tunnel - och under Vaksalagatan ska det byggas nya tunnlar för groddjuren enligt förslaget.

– Vad jag förstått så finns det tekniker för att trycka rör genom vägbädden. Det handlar inte om att gräva upp hela gator, förklarar Rickard Malmström (MP).

Arenan i Gränby har planerats sedan 2007. Så sent som förra året, i den detaljplan som föreslogs då, fanns det inga insatser för att hjälpa groddjuren i området, något som länsstyrelsen kritiserade.

Så frågan är varför förslaget om dammar och vägtunnlar för den större vattensalamandern kommer först nu? Socialdemokraternas Erik Pelling:

– Vi är jätteglada att planen är framme vid ett antagande. Det har tagit orimligt lång tid hela arenaprojektet. 

Borde ni inte tänkt på att göra något åt salamandrarna tidigare?

– Jo. Och det är alltid lätt att vara efterklok. Groddjursproblematiken var vi tvungen att lösa och det tog en stund. Hela projektet stod ett tag och höll på att falla med de här problemen, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista