Tid i arresten istället för vård
Foto: Anna-Karin Drugge/Scanpix

JO-kritik mot långa arresttider

1:14 min

Justitieombudsmannen riktar skarp kritik mot att missbrukare i avvaktan på transport till behandlingshem kan tvingas tillbringa alltför lång tid i polisarrest.

Exempel finns på att personer fått vänta upp till åtta dygn i arrest mot den acceptabla gränsen 24 timmar säger justitieombudsmannen Cecilia Renfors.

– Det där är ju alldeles för lång tid. Och det antal fall som har en längre förvarstid än 24 timmar är också för stort.

Det handlar om personer som omhändertas enligt LVM, lagen om vård av missbrukare. Som i väntan på tvångsvård hålls i förvar av polis, men där transporten till ett behandlingshem för vård dröjer, oftast till följd av bristande resurser.

Polisarresten alltså - istället för vård.

Enligt Justitieombudsmannen ska ingen behöva vänta längre än ett dygn på att föras till ett sådant hem efter att han eller hon har påträffats.

Men under en 18 månadersperiod i fjol och förfjol, redovisade polisen runt 80 fall där missbrukare fått tillbringa över ett dygn i arresten i väntan på transport till ett behandlingshem, i ett fall upp till åtta dygn.

I polisregion mitt, som Uppsala län tillhör, finns exempel på väntan upp till fem dygn i arresten - och 13 personer ska ha tillbringat mer än 24 timmar i arresten i väntan på transport till behandlingshem.

JO pekar också på otydligheter i ansvaret mellan polisen och kriminalvården.

– Det är olyckligt att den här oklara ansvarsfördelningen mellan Kriminalvårdens transporttjänst och Polismyndigheten inte har klarats ut och det är ju ett ansvar för lagstiftaren att ta itu med. Och där vet jag att det finns ett lagstiftningsärende inom Justitiedepartementet, säger justitieombudsmannen Cecilia Renfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista