Mariet Ghadimi, en av grundarna till TRIS, och Bodil Frick, tidigare SM-mästare i thaiboxning.
Mariet Ghadimi, en av grundarna till TRIS, och Bodil Frick, tidigare SM-mästare i thaiboxning. Foto: Aila Stefansdotter-Franck/Sveriges Radio

De vill att fler tjejer ska få möjlighet att sporta

2:11 min

Thaiboxningsstjärnan Bodil Frick och TRIS anordnar ett event på internationella kvinnodagen med kampsport och livemusik.

Eventet arrangeras sedan några år tillbaka, på Perrys gym i Uppsala. Alla tjejer är välkomna och arrangörerna har märkt hur mycket det kan betyda för kvinnor som inte har sportat tidigt att få använda sin kropp på det sättet.

– Först är det väldigt mycket fnitter och de är osäkra men så småningom kommer de igång och sätter mål som de når. Det är helt otroligt, säger Bodil Frick, tidigare SM-mästare i thaiboxning.

– Tjejer med utländsk bakgrund är längst bort från ungdomsidrotten idag och vi vill skapa dörrar in. De som har kommit hit tidigare har växt något enormt bara av att få känna att kroppen är min och den är stark och jag kan använda den, säger Mariet Ghadimi, en av grundarna till TRIS (Tjejers rätt i samhället).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista