Porträtt framför ett träd
1 av 2
Stefan Swartling Peterson, chef för hälsosektionen på Unicef. Foto: Johan Lindahl
Ett kit framtaget för barn med feber
2 av 2
Feberkitet innehåller bland annat snabbtest för malaria, malariamedicin och antibiotika. Foto: Johan Lindahl

Feber-kit ska förbättra barns hälsa i världen

1:31 min

Uppsalabon Stefan Swartling Peterson är ny chef för hälsosektionen på FN:s barnfond Unicef. Från kontoret i New York ska han nu leda arbetet med att förbättra barns hälsa. Det första han vill göra är att ta ett samlat grepp om feber.

Varje dag dör 16 000 barn under fem år. Två tredjedelar av dem skulle ha kunnat räddas till livet om bara rätt diagnos hade ställts, och rätt behandling funnits i närheten.

Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa, räknar upp lunginflammation, malaria och diarré som de tre stora barnadödarna hos något äldre barn. En gemensam nämnare är att sjukdomarna yttrar sig som feber hos barnet.

– Det gör att man måste reda ut vad som är grundproblemet om ett barn kommer in med hög feber, andas snabbt och kanske har lite diarré. Är det lunginflammation, malaria eller är det en diarré som ger de här symptomen, säger Stefan Swartling Peterson.

– Eller är det en virussjukdom som borde behandlas med paracetamol och inte med antibiotika eller malariatabletter, fortsätter han.

Stefan Swartling Peterson och hans kollegor har tagit fram ett feber-kit för stora delar av världens barn. Det här kitet innehåller snabbtest för malaria, och läkemedel mot sjukdomen om så är fallet.  

Här finns också ett tidtagarur för att räkna andetag för att få en fingervisning om barnet har lunginflammation som då kan behandlas med antibiotika. Här finns också vätskeersättning med zinktabletter mot eventuell diarré.

Som ny chef för hälsosektionen på Unicef vill Stefan Swartling Peterson driva på för att förbättra kunskaper om diagnosticering och få ut sina feber-kit på fler platser i världen.

– Det här har jag ägnat de senaste 15 åren åt att forska fram, och det är ju egentligen inget nytt. Det handlar ju bara om ett nytt sätt att leverera läkemedel till dem som behöver och att man kan få rätt behandling för rätt problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista