Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanlans län markerade på karta.
Så ska regionen se ut enligt uppgifterna. Grafik: CartoDB

Uppsala + fem län kan bli ny region

1:41 min

Det ser ut att bli sex storregioner i Sverige. Enligt förslaget ska Uppsala län ingå i samma region som Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro och Södermanland.

Regionen skulle ha 1,7 miljoner invånare. Antalet kommuner i regionen blir 64 stycken.

– Det här blir en väldigt stark reaktion, med många utmaningar. Här finns också många olika centra. Här finns tätt samarbete i många frågor, sammanfattade utredaren Barbro Holmberg på en presskonferens under eftermiddagen. 

Hör mer vad utredaren säger om förslaget, som har väckt lokala reaktioner.

– Jag kan förstå dem som tycker att det blir stort, med många kommuner. Men man måste väga för- och nackdelar. Fördelarna överväger definitivt. Det här skapar lika förutsättningar i vårt land. Vi kan säkerställa att vi har en god kvalitet i den högspecialiserade sjukvården, säger Börje Wennberg (S), landstingsråd i Uppsala län.

Centerpartiets oppositionslandstingsråd Johan Örjes säger i en kommentar att han välkomnar förslaget. Han menar att det ger "bra förutsättningar för hälso- och sjukvården och möjligheter för bättre samordning av kollektivtrafiken".

Moderaternas Nina Lagh är inte lika säker.

– Personligen tror inte jag att nya kartor och nya organisatoriska indelningar löser några problem. Men vi får förhålla oss till verkligheten. Vi får göra vårt yttersta för att det här ska bli bättre för våra patienter och alla medborgare i Uppsala län, säger Nina Lagh (M).

Utredarna föreslår följande sex storregioner:

  1. Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. 
  2. Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland. 
  3. Stockholm och Gotland. 
  4. Västra Götaland, Halland och Värmland. 
  5. Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg. 
  6. Skåne och Blekinge. 

Förslaget ska nu diskuteras i respektive område, berättade Kent Johansson, som sitter i den så kallade Indelningskommittén, på presskonferensen. Diskussionerna ska starta snarast.

Omorganiseringen av Sverige blir, om den verkställs, kanske den största sedan Axel Oxenstiernas dagar på 1600-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista