Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Starka reaktioner på knivattack mot politiker

1:51 min

Det var politikern Alexander Bengtsson (M) från Uppsala som knivskars vid en attack i natt. Han har tidigare blivit hotad flera gånger.

Bengtsson satt hemma när det knackade på dörren vid 0.30-tiden.

– När han öppnade dörren blev han omkullknuffad av en maskerad man, offret ska sen ha blivit ytligt rispad i magtrakten. Det säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Han ska ha fått ytliga skärsår på magen och fördes till sjukhus. I nuläget finns ingen misstänkt. Polisen rubricerar händelsen misshandel och hatbrott.

Alexander Bengtsson själv säger till P4 Uppland att han inte vill kommentera vad som hänt, men att han mår efter omständigheterna okej.

Kommunfullmäktiges ordförande i Uppsala, socialdemokraten Carl Lindberg, beskriver nattens knivattack som ett hot mot demokratin. Och Carl Lindberg menar att attacken syftar till att sprida rädsla bland politiker.

– Det är ett fruktansvärt dåd. Ett oerhört hot mot de personer som ställer upp och i demokratisk ordning ska representera folket.

– Polisen måste genast sätta in resurser för att försöka få klarhet i vem som gjort detta. Jag blev verkligen chockad när jag hörde det här.

Vad betyder det för en politisk demokrati att sådana här hot och attacker förekommer?

– Det påverkar alla människor, alla som har politiska uppdrag känner en rädsla. Man påverkar det politiska arbetet med våld, vilket är fullständigt oacceptabelt, säger Carl Lindberg.

Från det egna partiet kommer man nu att stödja Alexander Bengtsson så mycket man kan, säger Moderata oppositionsrådet Therez Olsson:
– Vårt fokus är "hur kan vi stödja Alexander?", och hur kan vi stödja alla våra medlemmar och alla våra politiker så man kan fortsätta sitt uppdrag?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista