Sovande kvinna i sängen.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Uppsala län skriver ut mest sömnmedel till unga

Micha, 19 år: Jag har svårt att sova
1:50 min

Många barn och unga har problem med sömnen, och siffror från socialstyrelsen visar att Uppsala län skriver ut mest av sömnläkemedlet melatonin till barn mellan 10 och 19 år, av alla län i Sverige.

– Jag har svårt att sova, jag kan vara vaken i några dygn i sträck så det är bra med sömnmedicin så jag kan sova, säger 19-åriga Micha, en av många unga som behöver läkemedel för att kunna sova.

Att Uppsala län ligger högt i förskrivning av sömnläkemedlet melatonin kan kopplas till att det finns många barn i länet som medicineras för hyperaktivitetsstörning, vilket i sin tur hänger samman med sömnsvårigheter.

Att det är många barn i länet som medicineras för hyperaktivitetsstörning behöver inte dock inte betyda att det skulle finnas fler hyperaktiva barn i Uppsala län än i andra, det menar Sven Ernstsson, verksamhetschef för BUP i Uppsala.

Han lyfter vidare fram att en förklaring till siffrorna är att det finns en fungerande samverkan mellan kommuner, skola och sjukvård vilket innebär att många barn kan få hjälp och medicin.

Men sömnläkemedlet melantonin är inte någon förstahandslösning om ett barn har svårt att sova, utan i första hand ges tips kring hur du lättare kan somna till exempel genom att ha sovrummet mörkt och svalt. Faktorer som påverkar sömnen är exempelvis stress, kostvanor och rutiner kring sänggåendet.

– Man måste som förälder tillbringa tid med sitt barn och se till att det här följs och att barnet inte ligger i sängen och sms:ar eller ägnar sig åt sociala medier, utan att barnet får tid att lugna ner sig och varva ner, säger Sven Ernstsson.

Är det här ett vanligare problem?

– Psykisk ohälsa och stress ökar i samhället och det gör det bland barn och unga också.

Läkemedlet melatonin är relativt outforskat, men det finns en konsensus kring att det ändå är ett bra alternativ om barn måste medicineras för sömnsvårigheter. Bland annat för att det inte är beroendeframkallande. Och än finns det inga kända biverkningar.

– Vi ska följa upp biverkningar vid insatta preparat och det finns inga som har rapporterats eller är kända hos oss, säger Sven Ernstsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".