Chris Heister
Chris Heister, landshövding i Stockholms län. Foto: Julia Kero/Sveriges Radio
Region Svealand

Blandade reaktioner på förslaget om storregion

Chris Heister: Jag är lite oroad för att samarbetet försämras
1:45 min

Stockholms läns landshövding Chris Heister är inte nöjd med att Uppsala län föreslås ihop med Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro och Sörmlands län. Hon hade hellre sett att Uppsala och Stockholms län slogs ihop. 

– Vi har ju ett omfattande samarbete och jag är bekymrad och lite oroad för att det samarbetet försämras om man bygger en stor region i Svealand och om man därmed sätter gränser mellan Stockholm och Uppsala.

Också Uppsala läns landshövding, Peter Egardt är kritisk. Det sa han i P4 Uppland på onsdagen. Landstingsstyrelsens socialdemokratiska ordförande Börje Wennberg är däremot positiv och menar att en sån här regionindelning skulle ge mycket bättre förutsättningar för en regionala utvecklingen och för den högspecialiserade vården på Akademiska sjukhuset, än den vi har idag.

Bland de andra upplänningar P4 Uppland pratat med om förslaget är reaktionerna olika.

– Det låter för stort, ju fler kockar desto sämre soppa säger en person.

– Jag tror att det är bra att bilda storregioner, man kan vinna mycket på det, ekonomiskt och för att kunna ha specialister på olika ställen inom sjukvården, säger en annan person.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".