Personer som utövar karate.
Den svenska kampsportförening som det gäller har lokaler på flera orter i landet. Foto: Eugene Hoshiko/TT

Tränare misstänkt för våldtäkt fick fortsätta

Förälder: Det känns obehagligt
1:21 min

Den kampsportstränare som i höstas åtalades misstänkt för våldtäkt mot barn var bland annat verksam vid en klubb här i Uppland.

Trots att föreningen redan under sommaren förra året fick reda på att han blivit polisanmäld så lät de honom jobba vidare som tränare.

Så här säger en förälder vi pratat med, som har barn i den aktuella klubben.

– Som förälder känns det konstigt att de lät honom fortsätta träna, speciellt när det är den här typen av brott. Att de vetat om det men inte gjort något. Han har ju inte varit här jättemycket, men tillräckligt för att barnen ska veta vem han är. Så det känns obehagligt, säger föräldern.

Enligt åtalet ska övergreppet ha skett i somras när tränaren besökte elvaåringen i hemmet. Redan i juli förra året fick föreningens ordförande alltså reda på att tränaren polisanmälts. Men han tilläts ändå vara kvar och ska under hösten ha varit aktiv som tränare på den uppländska klubben.

Elvaåringen som, enligt åtalet, ska ha utsatts för övergreppet är inte medlem i den här klubben i Uppland och tränaren i fråga ska, enligt föreningen, ha varit aktiv där vid ett tjugotal tillfällen de senaste åren.

Enligt uppgifter till Upplandsnytt har varken föräldrar eller tränare i klubben informerats om brottsmisstankarna och ordföranden i föreningen som driver klubben har i ett mail till Ekot lämnat kommentaren att den åtalade är "oskyldig tills motsatsen bevisats" – och att han tycker det som inträffat inte har något "med verksamheten att göra".

Men efter påtryckningar från Svenska karateförbundet, och uppmärksamheten i och med Ekots rapportering om det här i början av veckan, så har föreningen nu meddelat att tränaren tagit en "time-out från sina ledarfunktioner" i föreningen och även "en time-out från föreningen i sin helhet".


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".