Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kocken Martin Andersson. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Kocken Martin Andersson. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Vad bjuder man på för mat i sista minuten?

Hör vad Mat-Martin själv gjorde
0:43 min

Gästerna ringer på dörren och du har glömt att de skulle komma. Köksmästare Martin Andersson tipsar om några snabba recept.

Förrätt: Pocherade ägg med hollandaise

Leta upp ett enkelt recept på såsen och servera allt med sparris, bröd, tomat, sallad eller svamp till (vad du nu har hemma).

Huvudrätt: Pasta med örter och vitlök

Koka pastan. Fräs vitlök, chili och lök, häll i örter, släng i parmesan. Utvidga med lite bacon eller vad du nu har som ligger och skräpar i kylen. Ringla på olivolja, kanske lite citron.

Efterrätt: Dekonstruerad bär- eller fruktpaj

Gör deg på lika delar smör, mjöl och socker, lite salt. Smula degen över lite bär eller frukt du har hemma. Släng in i ugnen, ta ut när det har blivit gyllenbrunt. Servera med glass, vaniljsås, grädde eller något annat du har hemma.

Vad ska man alltid ha hemma för att vara förberedd?

– Parmesanost, smör, mjölk, ägg, lite grönsaker, olivolja, vinäger, salt, peppar, pasta, ris och någon citron. Sedan är det ett plus att ha färska örter, vitlök, lök och chili, säger Martin Andersson.

Lyssna på inslaget så hör du höjdarrätten som Martin själv gjorde när han fick sista minuten-panik...

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".