Sarah Wennerström, generalsekreterare för Karateförbundet
Sarah Wennerström, generalsekreterare för Karateförbundet. Foto: Daniel Velasco/SR

"Vi kommer hålla koll på klubben"

1:37 min

"Bra att tränaren har tagit time-out", säger nu Riksidrottsförbundet, efter beskedet att den våldtäktsåtalade kampsportstränaren inte längre ska vara verksam i föreningen.

Anders Wahlström är ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet.

– Det är ju jättebra att de har agerat och de har agerat enligt de rekommendationer som vi och Svenska karateförbundet har. Så det är bara positivt, säger han.

I onsdags kom beskedet, från föreningen, att tränaren som alltså bland annat varit aktiv vid en kampsportsklubb i Uppland tagit "time-out från föreningen i sin helhet".

Beslutet togs efter att såväl Riksidrottsförbundet som Svenska karateförbundet påpekat allvaret i situationen och det olämpliga i att låta tränaren vara verksam, medan han utreds för brott.

– Och är det så att ledaren eventuellt blir fälld så får man ta ett nytt beslut om hur man ska göra med situationen då, säger Anders Wahlström.

Svenska karateförbundet, där Sarah Wennerström är generalsekreterare, har haft en dialog med föreningen kring varför de inte gjorde mer tidigare.

– De förstår ju att något allvarligt har hänt och har fokuserat på att särskilja den här instruktören från den andra parten. Det var ju deras första fokus. Och som sagt, det är en ideel förening, det är ideela ledare. Man kan inta alltid förvänta sig att de har den kunskap och erfarenhet som behövs i sådana här situationer och därför hade det varit önskvärt om de hade kontaktat oss direkt, säger hon.

Både Riksidrottsförbundet och Svenska karateförbundet planerar nu att följa upp det här med föreningen och Sarah Wennerström säger att de etablerat en bra kontakt med dem den sista tiden.

– Vi kommer ju följa upp det och hålla lite koll på klubben och ha en dialog med dem och se vad som händer. Det vi vet nu är ju att den här personen som står åtalad inte längre är medlem i föreningen, enligt vad de säger till oss, säger Sarah Wennerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista