Björn-Owe Björk, KD. Foto Martin Hult
Björn-Owe Björk, KD. Foto Martin Hult

Knivstapolitiker varnar Uppsala för förlustaffär med vindkraft

1:46 min

Uppsala kommun har bestämt sig för att köpa två vindkraftverk. Men grannen Knivsta kommun, varnar: De äger ett vindkraftverk, men har gjort förlust fyra år i rad.

Kristdemokraternas Björn-Owe Björk i Knivsta är frågande till varför Uppsala ska köpa vindkraftverk.

– I mitt tycke är det lite naivt, för att inte säga direkt dumt, när man väljer att inte tittar på hur det har gått för grannkommunen. Det kanske inte är det mest lämpliga för Uppsala kommuns skattebetalare, säger Björn-Owe Björk.

Nya siffror visar att det vindkraftverk som Knivsta kommun äger gick med en förlust på 1,2 miljoner kronor förra året. Det är fjärde året i rad som Knivstas vindkraftverk har gått med förlust.

Pengar som kunde använts klokare tycker Kristdemokraternas Björn-Owe Björk:

– Det är pengar som kunde ha lagts på att stärka skolan eller minska barngrupperna i förskolan.

Men ska inte en kommun göra saker som är bra för klimat och miljö?

– Absolut, om man nu vill ha vindkraftsel så kan man teckna ett sånt avtal på elmarknaden. I stället för att ägna sig åt riskfyllda investeringar.

När Knivsta köpte vindkraftverket, som står i Skåne, år 2009 så var elpriset högre. Knivstas kommunalråd Klas Bergström säger att det som var bra ekonomi då inte är det längre - på grund av lägre elpriser och ändrade statliga regler.

Men det finns ingen poäng med att sälja vindkraftverket, säger Moderaternas Klas Bergström, eftersom priset för ett förlustbringande vindkraftverk skulle bli för lågt.

– Skulle Uppsala mot förmodan vilja ta över vårt förlustprojekt, så varsegod. Det vore positivt. Men jag tror inte de gör det. Så vi får hantera den här förlusten, det får Knivstaborta betala, säger Björn-Owe Björk (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista