Frans intervjuas efter segern i Melodifestivalen.
Frans segerintervjuas efter Melodifestivalen. Foto: Ronnie Ritterland.

Låtskrivaren från Uppsala bakom Mellovinnaren

Låtskrivaren Oscar Fogelström, född och uppvuxen i Uppsala, kan nu stoltsera med att ha vunnit Melodifestivalen. I går kväll vann hans låt If I Were Sorry, framförd av Frans.

Frans vann finalen i Melodifestivalen med "If I were sorry" och representerar därmed Sverige i Eurovision Song Contest i Stockholm i maj. 

Debutant, storfavorit och segrare i Melodifestivalen 2016. Frans Jeppsson Walls "If I were sorry" charmade såväl publik som jury och promenerade hem segern i lördagens avgörande.

Hatten av för Sveriges nya stjärna - 17-årige Frans Jeppsson Wall är segrare av årets Melodifestivalen, den yngste vinnaren sedan Carola vann med "Främling".

Ystadssångarens nyvakna charm och kontrasten mellan hans innerligt sparsmakade framträdanden och övriga artisters överdåd pekas ut som en möjlig förklaring till hans framgång på lördagskvällen.

Frans framfart i Melodifestivalen har präglats av motsägelser. Den unge artisten har omgärdats av en sällsynt hajp, samtidigt har han fört sig med lugnast möjliga manér. Hans framträdanden på scenen kan bara svårligen kallas för shower och utanför rampljuset har han uppvisat en närmast sömngångaraktig coolhet.

Men när tittarnas 12 643 275 röster var räknade och vinnaren förkunnades kunde inte ens den loje Frans hålla känslorna tillbaka utan var märkbart tagen när han klev upp på scenen för att sjunga vinnarlåten.

Med Frans som tittarnas överlägsne favorit fick hans konkurrenter sätta hoppet till de internationella jurygrupperna. Oscar Zia blev juryns favorit - men det räckte inte när tittarnas röster var räknade.

Redan före lördagens final hade stora spelbolag satt Sverige som segrande nation i Eurovision Song Contest. Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman hade inför årets Melodifestival beordrat låtskrivare och skivbolag att skicka in bidrag med potential att vinna Eurovision.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista