Vindkraftverk. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Vindkraftverk. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Uppsala kan ta tillbaka beslut om att köpa vindkraftverk

1:42 min

Uppsala har fattat beslut om att köpa två vindkraftverk – men nu ser kommunen över om vindkraft verkligen är lönsamt nog. 

Sjunkande elpris har gjort att det vindkraftverk som Knivsta kommun äger går med förlust. Miljöpartiets kommunalråd i Uppsala, Maria Gardfjell, säger nu att det inte är helt säkert att Uppsala köper in två vindkraftverk - trots att ett sånt beslut togs förra året:

– Det är både Knivsta och andra kommuner som gjort investeringar i vindkratft som blivit olönsamma, och det visar ju vikten av bra kalkyler, säger hon. 

Tvekar du inför att köpa vindkraftverk nu?

– Nu har vi inte fått underlagen än, så det är svårt att säga. Men jag hoppas att vi i Uppsala ska kunna bidra till klimatomställningen. Men visar det sig att kalkylerna inte håller, så kommer vi naturligtvis ta ett annat steg. 

Uppsalas kommunfullmäktige beslutade i april förra året att köpa in två vindkraftverk. Men eftersom beslutet också var att investeringen skulle vara ekonomiskt hållbar så kan Maria Gardfjell i dag inte säga säkert att kommunen verkligen ska köpa in vindkraftverken.

Varför inte bara köpa vinkraftel av ett elbolag?

– Det skapar inte den här extra satsningen för vindkraft. 

Det vindkraftverk som Knivsta kommun äger har gått med förlust nu fyra år i rad. Förra året gick det med 1,2 miljoner kronor i underskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista