Karin Sörbom, barnpsykolog och psykoterapeut. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio.
Karin Sörbom, barnpsykolog och psykoterapeut. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio.

Uppsalapsykolog: Lång väntan i morddramat ett trauma för barnen

"Det är ytterligare ett trauma för barnen att vara i huset med sin döda mamma"
2:11 min

De två barn som fanns i huset vid morddramat nyligen i Enköpings kommun, utsattes för ytterligare ett trauma av att tvingas vänta i fyra timmar innan de undsattes ur huset, enligt en barnpsykolog i Uppsala. 

De två barn som fanns i huset vid morddramat nyligen i Enköpings kommun, utsattes för ytterligare ett trauma av att tvingas vänta i fyra timmar innan de undsattes ur huset. Det menar Karin Sörbom, mångårig psykoterapeut och barnpsykolog från Uppsala, som liksom många andra följt rapporteringen om morddramat där polisen avvaktade i fyra timmar innan de gick in i huset. För barnen innebar den långa väntan ytterligare ett trauma förutom traumat att ha förlorat sina föräldrar, säger hon.

– Det är ytterligare ett trauma för barnen att vara i huset med sin döda mamma och vad jag förstår ropar på hjälp, och det dröjer så pass lång tid innan de får hjälp, säger Karin Sörbom.

Ett extra trauma, säger du?

– Ja, det kan vi vara övertygade om. Ju längre ett trauma pågår, desto svårare är det, säger man generellt. Det är självklart att det hade varit mycket bättre prognos för barnen om de fått hjälp omedelbart.

När polisen befinner sig i den här typen av situationer, bör barnens situation vägas in då man avgör hur man ska gå till väga?

– Ja, det tycker jag, och det antar jag att polisen också tycker. Jag tror att de har en egen utredning kring det här och att inte heller de är nöjda med hur det blev, men jag vill inte yttra mig om hur polisen arbetar. Det jag vill säga är att det betyder nånting för barnen att väntan blev så lång.

Båda barnen är minderåriga och ett av dem har, enligt uppgifter från polisen, befunnit sig i samma utrymme i huset som den döda mamman. Uppsalapolisen har inte velat uttala sig om vilken betydelse barnens situation tillmättes då man valde att avvakta en inbrytning så länge som fyra timmar. Polisen säger att man vill invänta den interna utredning som pågår. Av polisens händelserapport från mordnatten som Upplandsnytt tagit del av framgår att barnen vid upprepade tillfällen under de fyra timmarna hördes ropa på mamma och pappa. Och att det dröjde så länge innan nån kom och hjälpte dem har inneburit en förstärkt känsla av att vara skyddslösa och utlämnade, menar Karin Sörbom.

– Det ökar ju den känsla av övergivenhet som man får jobba med under lång tid, tror jag. Övergivenheten är ju framför allt att ha förlorat sina föräldrar, men även detta att ha väntat på hjälp så länge är en försvårande omständighet, säger Karin Sörbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".