Brevbärare. Foto: Ulf Palm/TT
Facket på Bring kritiserar arbetsmiljön för brevbärarna. Foto: Ulf Palm/TT

Facket kritiserar brevbärares arbetsmiljö

2:00 min

Det är bristen på brevbärare och dålig arbetsmiljö som orsakar försenad post, enligt facket Seko. Men Bring Citymail pekar mot missar av enskilda anställda. 

Hur tycker du att postutdelningen funkar?

Sekos fackliga ordförande på Bring kritiserar nu arbetsmiljön för brevbärarna. Detta med anledning av det som P4 Uppland rapporterat om tidigare att två postlådor i Heby, stått outdelade i över en vecka. Informationschefen på Bring Citymail menar att missen ligger på den enskilde medarbetaren, något som facket inte håller med om:

– Någon har ju glömt posten, så är det ju och det är ju naturligtvis helt oacceptabelt att det inträffar. Men vad det här beror på är inte att en brevbärare hos oss har gjort ett dåligt jobb och är en dålig brevbärare. Utan det här händer på flera platser i Sverige och det händer för att vi är för pressade, säger Bring Citymails fackordförande Eddie Lövholm Eriksson.

Tidigare har P4 Uppland rapporterat om att två outdelade postlådor från företaget Bring Citymail blivit stående utanför ett hyreshus i Heby i över en veckas tid. Att posten uteblivit menar företagets informationschef Adam Leth, beror på att det är den ansvarige brevbäraren som gjort fel:

– Just i det här fallet med dom här två lådorna med post som inte blev utdelade, så är det en enskild medarbetare som har brustit i rutinerna och inte talat om eller kommunicerat med sin chef.

Sekos fackliga ordförande Eddie Lövholm Eriksson, kan inte kommentera den enskilda händelsen i Heby men hävdar att det inte bara beror på en enskild brevbärares miss, utan att detta är ett större omfattande problem med för låg bemanning på utdelningsenheterna generellt runt om i landet- och att man med dagens bemanning inte klarar av att hantera den postvolym som kommer in:

– Du kan inte köpa upp postvolymer och förvänta dig att en arbetsstyrka lika stor som i fjol kan utföra samma arbete och mer därtill. Så fungerar det inte, utan man måste bemanna för att jobbet ska bli gjort som man åtagit sig att göra.

Såhär säger Brings informationschef Adam Leth, på om det finns en pressad situation för dom anställda:

– Jag skulle säga att vi har rätt bemanning på våra utdelningskontor, sen har vi ju rörlig personal och det är en utmaning med att hitta bra personal, säger Adam Leth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista