Den rasade balkongen i Rosendal i Uppsala
Den rasade balkongen i Rosendal i Uppsala Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio

Byggföretag: Trots rutinerna gick något fel

0:45 min

Det var troligen brister i upphängningen av balkongen som gjorde att den rasade på ett bygge i Uppsala i går kväll. Det säger Elisabeth Vansvik på byggbolaget Wallenstam. Två personer klämdes fast under balkongen. 

– Troligen är det så att man har haft en temporär upphängning medan man arbetar med den permanenta. Och vid det här skiftet har den inte varit säkrad när den temporära upphängningen tagits bort. Det är troligen det som har hänt, säger Elisabeth Vansvik.

Enligt Vansvik fanns säkerhetsrutiner på plats.

– Men ändå har något gått fel. För att få detaljerna utreder vi det.  

Byggarbetarna jobbar för en lettisk underentreprenör till en underentreprenör till Wallenstam. De skadade fördes till Akademiska sjukhuset efter händelsen. Den ena är mycket allvarligt skadad och den andra har lindrigare skador.

Polisens tekniker har undersökt olycksplatsen och en anmälan om vållande till kroppsskada är upprättad. En förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott är också inledd och enligt polisen är ärendet överlämnat till en miljö- och arbetsmiljöåklagare. Men ingen är ännu delgiven misstanke. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista