Postbil från Postnord. Foto: Bertil Ericson/TT.
1 av 2
Foto: Bertil Ericson/TT.
Victoria Wiik.
2 av 2
Victoria Wiik. Foto: Ellen Zettergren / Sveriges Radio

Kritiken mot postutdelningen fortsätter

2:06 min

Fortsatt kritik emot postutdelningen i Uppland – den här gången riktas på nytt ris emot Postnord.  I det fall P4 Uppland granskat så handlar det om försändelser som försvunnit.

Kritiken mot postutdelningen i Uppland fortsätter. Victoria Wiik utanför Björklinge är i sitt företag beroende av att skicka iväg arbetsprover till sina kunder via posten. Något som hon tidigare tycker fungerat bra, men sen augusti förra året har hon skickat iväg sju stycken postförsändelser, som fortfarande är borta: 

– Vart tar den vägen? Den försvinner ju inte i tomma intet. Någonstans så finns det ju post som ligger på fel ställe, som ingen tittar på. För om man tittar på adressen och konstaterar att den här ska till Uppsala, den här till Lidköping eller den här ska till Lund, varför ligger den här hos mig.

Det säger Victoria Wiik utanför Björklinge om Postnord efter att flera av hennes försändelser hon skickat iväg till sina kunder kommit bort. Som liten företagare påverkas hon mycket eftersom hennes verksamhet är beroende av att hon skickar ut arbetsprover till kunder runt om i Sverige:

– Eftersom jag har skickat produkter som jag har tillverkat som har försvunnit, så innebär det att jag måste tillverka produkten igen och skicka den igen. Så det är dubbelt arbete men jag får bara en ersättning. Jag kan ju inte kräva kunden på att betala samma vara när posten slarvat bort någonting. Det är ju arbetstid som jag inte kan lägga på att producera eller ta fram underlag till kunder.

Brevbärare och fackliga representanter inom Postnord som P4 Uppland pratat med - säger att problemen med postutdelningen beror på att det delvis är för låg bemanning, men även ett förändrat arbetssätt, där momenten för postsorteringen blivit fler.

Postnords produktionsområdeschef i Uppsala, Kjell Björklund säger att man haft problem med personalbrist i början av året och även en del inkörningsproblem för personalen när man flyttat till andra lokaler.

Och i fall som Victorias, där post försvinner säger Kjell Björklund att det är en väldigt liten del som faktiskt gör det. Men tycker det är oroande med att så många försändelser försvunnit under en kort period:

– Det gör mig orolig, det kan jag säga och det är svårt att säga exakt vad det kan ha berott på att dom har försvunnit.

Vart har dom tagit vägen?

– Ah det är ju just det, egentligen skulle man behöva titta på ärendet och det här skulle man behöva prata med kunden direkt om och får mer information om hur försändelserna har sett ut. Var någonstans i kedjan det har gått fel, säger Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista