Författaren och religionshistorikern Mattias Gardell
Mattias Gardell Foto: Niklas Clarkson/Sveriges Radio

Han har mött Anders Behring Breivik

7:22 min

Idag rivs många djupa sår upp i Norge, när massmördaren Anders Behring Breivik återigen befinner sig i en rättegång. Han har stämt norska staten. Författaren Mattias Gardell har mött Behring Breivik i isoleringscell.

– Han berättade ingående om sina planer för en fascistisk norsk stat, och han hoppades att jag skulle sprida vidare det här. Vilket jag naturligtvis inte tänker göra, säger Mattias Gardell, som träffade Breivik 2014 i samband med research till sin bok "Raskrigaren".

Det var 22 juli 2011 som Breivik mördade 77 personer och skadade ett 90-tal i två terrordåd i Oslo och på Utöya. Han dömdes då till 21 års fängelse för terrorbrott och har sedan domen suttit isolerad på ett fängelset med särskilt hög säkerhet.

Och det är bland annat isoleringen som fått Breivik att nu, efter fem år i fängelset, stämma den norska staten. Behandlingen, menar han, bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Rättegången inleddes med en fascistisk hälsning från Breiviks sida. Något som inte överraskar Mattias Gardell:

– Han definierar sig som fascist och har grundat ett fascistiskt parti i fängelset. Han ville väl påminna världen om att han fortfarande finns kvar och inte givit upp sina ideal. Han ångrar ingenting av vad han gjort. Möjligen att han inte dödade fler.

Varför hålls han isolerad?

– Dels kan det finnas andra fångar som skulle kunna vilja skada eller till och med döda honom. Man vill dessutom hindra honom från att kommunicera med politiska fränder. Han har en utvecklad plan för hur den fascistiska staten ska se ut, och den hänger på att han får ut den planen till andra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista