Börje Wennberg är finanslandstingsråd i Uppsala län för Socialdemokraterna. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Börje Wennberg är finanslandstingsråd i Uppsala län för Socialdemokraterna. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Det går bättre för landstinget i år

0:55 min

Förra året gick landstinget i Uppsala län med ett underskott på över 100 miljoner, men i år ser det ut att gå bättre. Det meddelade finanslandstingsråd Börje Wennberg (S) i dag.

Det är större chans att landstingets budget håller i år, eftersom anställda inom landstinget i Uppsala län är på väg att bli bättre på att hålla sig inom sina ekonomiska ramar. Det sa Socialdemokraternas finanslandstingsråd Börje Wennberg när han på en pressträff i dag presenterade det ekonomiska läget i landstinget.

Chansen att hålla årets budget bedömde han som förbättrad jämfört med hur det gick förra året, då det blev ett underskott på 109 miljoner kronor, enligt det bokslut som nu är klart.

– Det bokslut vi presenterar är ingenting som jag är överdrivet stolt över. Vi har ett negativt resultat. Det är en rad olika saker som spelar in i det här. 2016 ser väsentligt bättre ut. Här har vi positiva signaler från alla förvaltningar att vi klarar av att hålla budgeten så långt vi kan bedöma nu, säger han.

Samtidigt varslar du om svårare tider framåt 2018 och 2019?

– Vi har en del kostnadsökningar. De byggprojekt som pågår uppe på Akademiska sjukhuset kommer ju att färdigställas under den här perioden och det kommer att innebära att vi kommer att få höga hyreskostnader. Samtidigt så är ju det en förutsättning för att kunna behålla kvaliten i sjukvården.

Men finns det risk att hyreskostnaderna tar pengar från sjukvården framöver?

– Sjukvården kan inte bedrivas utan att vi har lokaler som är anpassade för modern sjukvård. De lokaler som man flyttar ifrån är utdömda, säger Börje Wennberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista