Ola Dahlbäck utanför den vårdcentral han inte längre är välkommen till, trots ortsbefolkningens stöd.
Ola Dahlbäck utanför den vårdcentral han inte längre är välkommen till, trots ortsbefolkningens stöd. Foto: Mårten Nilsson / Sveriges Radio

Upprorsstämning efter att läkare stängts av

2:27 min

Det råder upprorsstämning i Fjärdhundra i Enköpings kommun efter att landstinget stängt av ortens vårdcentrals enda läkare. Detta efter att landstinget anser att läkaren agerat fel i hantering av medicin som blivit över. Boende i bygden kräver att landstinget ändrar sig.

I Fjärdhundra i Enköpings kommun råder upprorsstämning sedan landstinget har stängt av den läkare som varit den enda läkaren på ortens vårdcentral. Landstinget anser att läkaren, Ola Dahlbäck, agerat fel i hur han hanterat medicin som blivit över och vill säga upp honom. Men boende i bygden kräver att landstinget ska återinsätta honom i tjänst.

– Sen Ola kom hit har denna vårdcentral blommat. Han ska tillbaka till Fjärdhundra vårdcentral, säger Ylva Jansson Grafling, patient på Fjärdhundra vårdcentral.

– Det här är nog den bästa läkare vi har haft här i Fjärdhundra, säger Alf Söderberg, också patient på vårdcentralen.

På Facebook finns grupper som agerar som stöd för att Ola Dahlbäck ska vara kvar som läkare i Fjärdhundra, och namnlistor med samma krav har samlat 628 namnunderskrifter. Det som ledde fram till att landstinget stängde av honom och nu vill att han lämnar sin tjänst inträffade i början på det här året.

– Jag hade rond på äldreboendet Gläntan, och där hade ett par patienter gått bort nyligen, och därför var man i färd med att rensa undan läkemedel. Jag började fundera på om man inte skulle kunna återomsätta såna här läkemedel till behövande, till exempel mottagningen för hemlösa som finns i både Uppsala och Enköping. Så jag bad om att få ta med mig läkemedlen i stället och tog med dem till vårdcentralen där de låstes in. Dagen efter blev jag uppringd av chefen som berättade att det hade kommit in en polisanmälan om stöld, säger Ola Dahlbäck.

Samtidigt förklarade hans chef att han var avstängd från jobbet. Ola Dahlbäck berättar också att chefen skickade en uppsägningsblankett till honom och att han kände sig pressad till att skriva under den i stället för att bli avskedad från sin tjänst. Därefter har Ola Dahlbäck skaffat en advokat som hävdar att en uppsägning som kommit till under de formerna inte ska vara giltig, och de har nu stämt landstinget.

Från landstingets sida säger primärvårdsdirektören Göran Angergård i ett skriftligt uttalande att han har stort förtroende för den chef som fattat besluten i ärendet, att landstinget har en annan bild av situationen än den Ola Dahlbäck redovisat, och att landstinget i övrigt inte vill lämna några kommentarer eftersom det handlar om ett personalärende. Han säger också att landstinget arbetar för att bemanna vårdcentralen med läkare, men att landstinget kan komma att behöva hänvisa patienter till Enköpings husläkarcentrum i stället.

Boende i Fjärdhundrabygden menar att följderna är oproportionerliga.

– Jag tycker att det var jävligt bra gjort av Ola att ta med sig medicinerna. Hans tanke bakom det hela är otroligt god, säger Enar Nilsson.

– Det är ju egentligen vi vårdtagare som är arbetsgivare åt hela landstinget genom skatten vi betalar. Så lyssna på oss patienter och ta tillbaka Ola, säger Alf Söderberg.

– Det har varit fruktansvärt jobbiga månader, säger Ola Dahlbäck.

Hur känns det för dig att få det här stödet?

– Det är enormt. Det är kanske räddningen till att jag finns här i dag, säger Ola Dahlbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista