Boende i Åkerlänna som vill ha byns skola kvar. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Boende i Åkerlänna som vill ha byns skola kvar. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Så vill de bevara Åkerlänna skola

1:49 min

Lägg inte ner vår skola. Det är budskapet från boende i Åkerlänna. Föräldrarna har ett förslag på hur skolan ska få fler elever.

Skolan föreslås läggas ner eftersom det bara kommer vara 22 elever till hösten. Så här säger två föräldrar som har barn i förskoleklass om varför de vill behålla skolan:

– Det är en fantastiskt välfungerande skola. Den ligger också väldigt bra till med en fin miljö. Sen är det mycket för bygden. Skolan är bygdens hjärta, säger Viktoria Blomdal.

– Barnen tycker om att komma till skolan. Lärarna håller bra kvalité, säger Carola Eriksson.

Men ligger det något i att 22 elever är för lite för att hålla den kvalitet på utbildningen som krävs?

– Ja, vi kan inte sticka under stol med att det är lågt. Det är därför vi har ett förslag på lösning för de kommande åren, säger Carola Eriksson.

Den första mars presenterades förslaget på att Åkerlänna skola på landsbygden ett par mil norr om Uppsala ska läggas ner. Föräldrar som har barn i Åkerlänna skola har protesterat genom brev till kommunen. Och de har alltså ett förslag på hur det ska bli fler barn i Åkerlänna skola.

I förslaget ingår eleverna som går i en annan landsbygdsskola en dryg mil bort i Jumkil. Eleverna där ska nämligen evakueras från sin skola när den renoveras. Men i stället för att flytta in eleverna till Bälinge de kommande två åren så tycker föräldrarna i Åkerlänna att Jumkilseleverna kan komma till Åkerlänna skola.

– Det finns plats här, vi kan ta emot dem. Det är också en landsbygdsskola, som den de går i nu.

Vad hoppas ni händer nu?

– Vi hoppas att kommunen ska lyssna på oss. Och hålla sitt löfte om att skapa mer möjligheter på landsbygden, säger Viktoria Blomdal.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista