Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
colcannon foto: Christina Jansson
Colcannon, irländskt potatismos med kål. Foto: Christina Jansson Foto: Christina Jansson

Fira St Patrick's Day med irländskt potatismos

Den 17 mars är St Patrick's Day, Irlands nationaldag. Christina lagar typisk irländsk husmanskost.

Colcannon

700 g mjölig potatis
250 g savoykål eller vitkål
0,5 purjolök
2,25 dl mjölk
75 g smör
salt, svartpeppar
muskotnöt

Skala och halvera potatisen. Koka i lättsaltat vatten. Mosa, tillsätt 50 g smör och låt stå under lock. Strimla kålen och lägg i kastrull. Tillsätt mjölk, lite salt och låt småkoka 5 min. Rör ner kål och mjölk i moset. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Häll över i en ugnsform, forma en grop i mitten och stoppa in i ugn och låt få färg i 225 grader grillfunktion. Lägg 25 g smör i gropen och toppa med lite riven muskotnöt. Serveras traditionsenligt med kokt skinka. Alternativt som tillbehör till exempelvis en köttgryta.

Relaterat

Mer om Christinas mat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".