En tjej håller i en mobiltelefon
Uppsala-läns landsting varnar för bedrägeriförsök. Foto: Olov Antonsson

Landstinget varnar för bedrägeriförsök

1:16 min

Det har under senare tid rapporterats bedrägeriförsök mot patienter runt om i landet, och nu har även en patient i Uppsala drabbats. 

Flera landsting utreder nu vad som kan ligga bakom det här, säger Fredrik Rosenberg, informationssäkerhetsansvarig vid landstinget i Uppsala län:

- Vi har gått ut med en varning till allmänheten att inte betala in några pengar, och så utreder vi hur det kan ha gått till. Och det gör vi både själva och tillsammans med andra landsting.

Många patienter runt om i landet ska ha drabbats och nu ska det även hänt en patient i Uppsala.

Patienten ska ha blivit uppringd på telefon där en person ska ha utgett sig för att jobba för en vårdcentral. Personen sa sig ha kännedom om en vårdkontakt gällande hörselkontroll som patienten hade haft på vårdcentralen.

Personen ska ha sagt att om patienten förde över 50 000 kronor till ett konto så skulle denne få en ny hörapparat. Patienten ska dock ha anat oråd och satte inte in några pengar, och polisanmälde saken.

Landstinget ska nu undersöka hur personen kunnat få tillgång till journaluppgifter.

- Landstinget kommer aldrig att ringa upp en patient och be om att få pengar insatt på ett konto, så det ska man inte göra, säger Fredrik Rosenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista