Vivianne Macdisi (S) och Nina Lagh (M)
Vivianne Macdisi (S) och Nina Lagh (M)

Politikerna ser allvarligt på kostnaden för inhyrd personal

1:17 min

Vivianne Macdisi(S) och Nina Lagh (M) ser allvarligt på siffrorna om de ökade kostnaderna för inhyrd personal på akademiska men ingen av de ser att en höjning av lönerna skulle vara en lösning.

I morse kunde ni höra om att kostnaden för hyr-sjuksköterskor har ökat med 800 % på Akademiska sjukhuset. 

– Det är naturligtvis väldigt bekymmersamt att antalet hyr-sköterskor ökar men jag reagerar ganska kraftigt på den här bilden av 800 %. Man måste sätta det i relation i vad det handlar om, säger socialdemokratiska landstingsrådet Vivanne Macdisi.

– Även om man inte vill förhålla sig till procent och att det innehåller låga tal ingångsvis så måste vi ju ta siffrorna på allvar och se vad som har hänt, svarar Nina Lagh oppositionslandstingsråd för moderaterna.

Vidare menar Macdisi och Lagh att de har gjort lönesatsningar men trots detta så berättar sjuksköterskor till P4 Uppland att de kan tjäna uppemot det dubbla om man jobbar åt ett bemanningsföretag.

– Landstinget kommer aldrig kunna konkurrera med hyrbolagen men de har andra villkor som vi istället har, säger Macdisi.

Nina Lagh tycker inte heller att en höjning av lönerna skulle vara en lösning.

– Jag tycker inte vi ska röra löner och hur de ska höjas utan det tycker jag  att marknaden ska sköta. Det är en bra ordning och den vill jag inte röra, säger Lagh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista