Centerpartisten Stefan Hanna Östra Ågatan i Uppsala där omläggning sker.
Ny cykelbana av asfalt ska byggas. Trafikfarligt och fult, menar Stefan Hanna. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Hård kritik mot cykelbana på Östra Ågatan

2:09 min

Den pågående omläggningen av Östra Ågatan i centrala Uppsala kritiseras hårt av Centerpartiets oppositionsråd Stefan Hanna som menar att den nya banan kommer att öka risken för trafikolyckor på gatan och anklagar Miljöpartiet för att lida av det han kallar för cykelfanatism. 

Kullerstenen på gatan håller på att tas bort på halva gatubredden och i stället ska en cykelbana i asfalt byggas.

- Vi har en överenskommen innerstadsstrategi om att prioritera fotgängare. Att då bygga om kullerstensgatan till asfaltsväg för att göra det lättare för cyklister att cykla fortare, det minskar tryggheten. I ett sånt här farligt rum måste man se till att hålla farterna nere och inte stimulera till högre hastigheter. Det här är cykelfanatism, som är helt missriktad och helt fel, säger Stefan Hanna, oppositionsråd för Centerpartiet.

Som det varit hittills har även cyklisterna på Östra Ågatan fått ta sig fram på kullersten, och Stefan Hanna menar att det har hållit nere cyklisternas fart. Med den nya asfaltsbanan befarar han högre farter och större risk för fotgängare att bli påkörda av cyklisterna. Stefan Hanna vänder sig också mot att beslutet om omläggningen inte tagits i någon politisk nämnd utan på tjänstemannanivå.

- När ett sånt här ingrepp görs i en så central del av Uppsala, och när det dessutom kommer bli så väldigt mycket fulare med asfalten, då tycker jag att det är en så viktig fråga att det inte får gå till på det här sättet, säger Stefan Hanna.

- Det här kommer bli jättebra. Det är inte någon snabbcykelled där man ska cykla i racerfart, utan det är helt enkelt så att det blir tydligare att det här är en cykelbana och det blir lättare för gående som ska passera gatan, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd och ordförande för kommunens gatu- och samhällsmiljönämnd.

Ser du ingen risk för att det blir ökad fart för cyklisterna och därmed ökad risk för gående?

- Nästan alla cykelbanor är ju av asfalt. Lite längre söderut är det asfalt på cykelbanan och hastigheterna är inte högre där.

Är det här ett beslut som borde ha tagits på politisk nivå så att andra partier fick chansen att säga sitt?

- Nej, det tycker jag inte. Det handlar ju faktiskt om att cyklisterna inte ska skadas av att man cyklar omkull på gatstenen. Det här är en av de frågor jag blivit mest uppvaktad om som kommunalråd med ansvar för trafikfrågor från cyklister, så det här är en fråga som har diskuterats länge, säger Maria Gardfjell (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista