Poliser i bil. Foto: TT
Foto: TT

Nu ska avhoppade poliser lockas tillbaka

1:07 min

Polisområde Mitt, där Uppsala län ingår, är först ut i landet med att försöka locka tillbaka poliser som lämnat yrket. Ett försök att så snabbt som möjlig avhjälpa polisbristen i länet.

Polisområde Mitt annonserar nu brett efter poliser som vill komma tillbaka till sitt gamla polisjobb. 

Polismyndigheten kommer inte att locka med extra höga löner, utan hoppas att viljan och intresset och familjesituationen ska vara viktiga skäl för att börja som polis igen. De som återvänder kommer att erbjudas ett omfattande utbildningsprogram. 

– Vi skapar en personlig utbildningsprofil för var och en som blir aktuell för jobb. Många har ju till exempel inte hanterat vapen på 4-5 år. Ny lagar och arbetsmetoder måste också ingå i utbildningen, säger kanslichef Tommy Bringholm, som leder arbetet.

Och polisförbundet är mycket positiv till den nya kampanjen.

– Det har närmast varit omöjligt för en före detta kollega att återvända till polisen efter som i stort sett alla nya jobb utannonsera enbart internt inom polisen, säger en glad Andreas Löfstrand, vice ordförande för Polisförbundet i Region Mitt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista