En drönare levererar paket.
Framtida postutdelningen? Foto: Foto: Davoli Redström
P4 UPPLAND GRANSKAR POSTUTDELNINGEN

Posten kan delas ut långsammare i framtiden

1:30 min

En utredning tillsatt av regeringen ser nu över postlagstiftningen. 31:a maj ska förslaget redovisas, som kan bli avgörande för hur postutdelningen kan komma se ut i framtiden.

Se på kartan hur posten fungerar på andra håll - och tala om hur det fungerar hos dig!

I vår granskning av postutdelningen i länet har flera personer hört av sig till oss och riktat kritik mot postföretagen. En av de saker som kritiserats är att det kan ta lång tid för post att komma fram. Nu pågår en utredning, som ska se över hela postlagstiftningen, som då kan göra att det kommer ta längre tid för posten att delas ut.

– Det kan hända att det kan ändras till att det tar två dagar istället för en i utdelningen. De här reglerna har ju fallit tillbaka sen lång tid och de bestämdes ju innan man hade email och massa andra möjligheter att kommunicera. Det kanske inte finns samma behov längre, menar Sten Selander vid tillsynsmyndigheten post -och telestyrelsen.

I den postlagsutredning som tillsatts av regeringen ska man se över om de regler och krav som finns på postutdelningen idag, ska ändras i framtiden. Det med anledning att de anser att vi idag väljer fler digitala alternativ framför brev.

Som reglerna ser ut idag kring postutdelningen, så har Postnord krav att dela ut post fem dagar i veckan och minst 85% av de brev som postats, ska delas ut dagen efter det lagts på lådan. Något som med den här tillsatta utredningen kan komma att ändras och att det även finns flera skäl till att man väljer att se över det här.

– För att Postnord ska kunna uppfylla det här så måste de flygtransportera ungefär 20 procent av sina brevvolymer och förutom att det är väldigt dyrt så frestar det på miljön. Så det finns flera skäl till att man skulle se över de här bestämmelserna och därför fick den här utredningen ett särskilt uppdrag med att just titta extra på det, avslutar Sten Selander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista