Carola Eriksson, Anna Hallberg och Viktoria Blomdal från Åkerlänna protesterar med namnlista mot skolnedläggningen.
Carola Eriksson, Anna Hallberg och Viktoria Blomdal från Åkerlänna protesterar med namnlista mot skolnedläggningen. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Namninsamling för att rädda Åkerlänna skola

1:56 min

Under fredagen hade föräldrar med barn på nedläggningshotade Åkerlänna skola ett möte med de ansvariga kommunalråden. 

Tanken var att lämna över en namninsamling för att rädda skolan och att presentera ett alternativt förslag till att lägga ner skolan.

– De lyssnade noga in och antecknade och lyssnade på vårt förslag, under tiden vi var där. De gav ju inte så mycket reaktioner, men vi såg ju att de verkligen lyssnade in det vi sa och tog med sig vårt förslag, säger en av föräldrarna Carola Eriksson.

Vad är ert förslag?

– Vårt förslag är att slå ihop Jumkilskolan under deras evakueringstid, med Åkerlänna. Eftersom vi har en ledig skola nästan, med vakanser och om inte skolan skulle ha ett underlag om två år kunna följa med Jumkilseleverna tillbaka till Jumkilsskolan som skulle vara vårt naturliga val i dag om Åkerlänna lades ner.

Förslaget från kommunen är ju att eleverna i Åkerlänna skola ska gå kvar till och med vårterminen nästa år och att skolan sedan ska slå igen. Eleverna i Åkerlänna skulle då behöva söka sig till Skuttunge eller Björklinge, eftersom skolan i Ljumkil kommer vara stängd för renovering.

Men föräldrarna har fått stöd för sitt alternativa förslag och hade i dag med sig en namninsamling med runt 600 namn.

– Ja, digitalt var det 422 som skrivit under och sedan runt 200 handskrivna.

Hur kan det bli så många namn?

– Jag tror att det är många som brinner för landsbygden. Både i våran bygd och i bygderna runt i kring oss. Att det är viktigt att landsbygden finns kvar och att landsbygdsskolorna också finns kvar, säger Carola Eriksson.

Kommunalrådet Caroline Andersson vill inte kommentera förslaget innan hon hunnit titta på det och prata igenom det ordentligt med tjänstemän och politiker, men hon har sagt att hon hoppas kunna ha ett besked till elever och föräldrar i Åkerlänna senast på måndag morgon.

Och föräldern Carola Eriksson har full förståelse för att det inte är ekonomiskt försvarbart att ha kvar Åkerlänna skola som det ser ut i dag.

– Men vi vill ju se till hur man kan lösa problemet, istället för att se att vi har ett problem. Vilka möjligheter finns? Och i nuläget har vi en möjlighet att lösa det med att evakuera Jumkilskolan till Åkerlänna.

Att Ljumkileleverna går två år hos er och sedan kommer det finnas ett underlag?

– Ja, det är hoppet och är det inte så, då är det bästa valet för oss ändå Jumkil som ligger på vägen till våra jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista