Släktforskning.
Släktforskning. Foto: Ulla De Verdier / Sveriges Radio

Stort intresse för släktforskning

"Jag förvånas av all den information som finns"
1:44 min

Idag firas Släktforskningens dag runt om i landet. På Landsarkivet i Uppsala är det öppet hus. Överlag har intresset att forska om sin släkt ökat.

Idag är det Släktforskningens dag och det firas runt om i landet.  I Uppsala har Landsarkivet öppet hus. Anki Westljung har nyligen börjat på släktforskningskurs i Uppsala:

-– Det börja med att jag var intresserad av en gammal gård som vi har. Jag ville se lite vilka som ägt den och hur de bott och så. Sen när man ändå var i farten började man kolla på min egna släkt också, säger Westljung.

Medlemsantalet i Upplands släktforskningsförbund har minskat något liksom det har gjort i Sveriges släktforskningsförbund, men samtidigt har mindre släktforskningsföreningar t ex inom en släkt, blivit fler, och det finns nu 9 släktforskarföreningar i Uppland.

Och intresset för släktforskning tycks ha ökat, det företag som digitaliserat husförhörslängder och andra gamla kyrkböcker, så släktforskare kan ladda ner dem via deras app - har tre år i rad utsetts till s k Gasellföretag, alltså ett av de snabbast växande i landet.

Och intresset märks också på att många går på släktforskningskurser:

– Min fru kommer från Tierp och även min mamma men jag har inte hunnit komma så långt utan bara fyra fem generationer tillbaka. Jag förvånas över all information som finns, säger Ralf Gardell som är en av de på släktforskningskursen i Uppsala.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".