Earth Hour
Earth Hour. Foto: Mustafa Quraishi/TT

Vattentornen släcks ner under Earth Hour

1:05 min

Idag är det Earth Hour - världens största miljömanifestation. Hundratals miljoner människor engagerar sig världen över när ljuset släcks mellan klockan 20.30 och 21.30 ikväll.

Idag är det tionde året i rad som världens största milljömanifestation, Earth hour, går av stapeln. Hundratals miljoner människor är engagerade över hela världen när lamporna på jorden släcks ner klockan 20.30-21.30 ikväll. Byggnader som Eiffeltornet, Empire State building och Globen kommer att släckas.

Och här i Uppsala bidrar bland annat Uppsala Vatten med att släcka ner Vattentornen i Boländerna och Björklinge. Teresa Frykman är marknadschef på Uppsala Vatten:

– Vi vill vara med i den här manifestationen för att visa på att vi arbetar med att minska miljö- och klimatpåverkan och då tycker vi att Earh hour är en viktig manifestation att vara med i för att den finns över hela världen.

Earth Hour är stort och enligt Världsnaturfonden blir det i år rekord med 178 länder som deltar. Men det är lätt att manifestera och en annan sak att göra något. 

Teresa Frykman menar att Uppsala Vatten själva ständigt jobbar med miljöfrågan genom energieffektivisering och förbättringar av hur de använder kemikalier i vattnet. Men att även Uppsalaborna behöver informeras om hur de kan bidra.

– Att vi inte vill ha skräp eller tops eller fimpar i avloppsvattnet. Det handlar också om att sortera sitt avfall rätt, så att vi får in mer matavfall till vår biogasanläggning, vilket gör att bussarna kan köra på biogas.

Vad hoppas ni på att uppnå genom att släcka ner på det här viset då?

– Att det uppmärksammas. Kanske att man tänker ett steg till det handlar om min sopsortering, det handlar om hur jag ska värna vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista