Schackbräde. Foto: G. Daniel Lopez/AP/Scanpix
Schackbräde. Foto: G. Daniel Lopez/AP/Scanpix

Västra Stenhagenskolan vann upplandsfinalen av Schackfyran

"Vi har jättemånga bra i klassen"
1:29 min

Igår eftermiddag avgjordes distriktsfinalen av Schackfyran i Uppland - som är en lagtävling i schack mellan fjärdeklassare över landet. Västra Stenhagenskolan stod som den stora segraren.

Distriktfinalen i Uppland av Schackfyran -  som är en lagtävling i schack mellan fjärdeklassare över hela landet avgjordes igår. Första priset gick till Västra Stenhagen skolan från Uppsala.
Tioåriga Tindra Levinsson var en av spelarna i det vinnande laget.

– Vi spelar ganska ofta i klassen.

Vad tror du att det beror på att just ni vann?

- Vi har jättemånga bra i klassen, ja, vi var bara taggade.

Och konkurrensen var stor, för det var 533 barn och 40 klasser som kom till Fyrishov i Uppsala och tävlade igår. Sex klasser gick vidare till finalen i Västerås i juni - Västra Stenhagenskolan, Stavby skola, Heby skola, Bälinge skola, Valsätraskolan och Östra Stenhagenskolan.

Och så här säger Robert Nilsson som är mentor för klassen på Västra Stenhagenskolan, som vann första pris.

– Det känns häftigt. Vi har hållit på och tränat för det här rätt länge nu , både i och utanför skolan.

Hade du väntat dig det här?

– Nej; jag var en av dem som stod på läktaren och skakade av nervositet. Vi trodde aldrig att vi skulle gå och vinna det, utan topp fem var det vi hade siktat på.

Varför tror du att just ni vann?

– Det kan vara för att vi har hållit på och spelat mycket i klassen. Så vi har hållit på mycket med problemlösning kring schacken också.

Hur tror du att det kommer att gå i Västerås nu då, i juni?

- (Jag kan bara hålla tummarna och hoppas på det bästa.) Vi har ju rätt stor chans tror jag att vinna alltihopa. Vi vann med rätt stor marginal idag också. 42 poäng vann vi med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".