Gottsunda Centrum i Uppsala (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Gottsunda Centrum i Uppsala (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Bengtsson håller tal på manifestation mot våld

"Visa att människor inte accepterar splittring och våld i samhället"
1:07 min

Manifestationen börjar med en marsch mot Gottsunda. Väl där ska bland annat Alexander Bengtsson (M) som i förra veckan attackerades i sitt hem tala.

Idag arrangerar "Tillsammans för Uppsala" en marsch för trygghet och sammanhållning i Gottsunda. Moderaten Alexander Bengtsson, som i förra veckan själv attackerades med kniv - en händelse som polisen betecknat som hatbrott, är en av talarna. 

Så här säger Oscar Forsfält Debussche som är en av arrangörerna:

– Han kontaktade oss och ville vara med helt enkelt och det tycker vi var väldigt kul och väldigt beundransvärt trots alla saker han har varit utsatt för, alla hat och hot. Han har ju till och med blivit överfallen i sitt eget hem.

Marschen startar vid busshållplatsen August Södermanss väg i Gottsunda och går till Kulturpunkten i Gottsunda centrum. Där bland annat moderaten Alexander Bengtsson - som alltså i förra veckan själv attackerades med kniv - är en av talarna. Och tanken är att manifestationen ska visa att människor inte accepterar splittring och våld i samhället, säger Oscar Forsfält Debussche.

– Otryggheten sprider sig i samhället. Det är väldigt många som är under hot från diverse extremistiska krafter, framförallt på högerkanten och asylboenden attackeras. Folk vågar inte gå ut av rädsla för att bli jagade och trakasserade. Den typen av utveckling accepterar inte vi. Vi vill ha en sammanhållning på lokal nivå där folk ska känna sig trygga.

Vad hoppas ni på att det här ska bidra med till framtiden?

– Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för det vi gör och ställa sig till vår sida så att säga. Och att Uppsala ska sluta upp bakom vårt sätt att se på det här. Att inte ställa människor mot varandra utan snarare att inkludera alla, säger Forsfält Debussche.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".