Fr v Gustaf Forsberg, Hugo Book, Edwin Lebel, Erik Newland, Viggo Johannesson och Adrian Lebel. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Fr v Gustaf Forsberg, Hugo Book, Edwin Lebel, Erik Newland, Viggo Johannesson och Adrian Lebel. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio.
Skejtare i Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Skejtare i Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Skejtare hoppas få bättre villkor

1:45 min

Bland de skejtare som håller till i allaktivitetshuset i gamla senapsfabriken i Uppsala finns nu hopp om att det ska bli bättre för dem när kommunen ska ta över verksamheten.

Skejtarna tycker att de kommit lite i skymundan mot klättringsverksamheten i huset hos den privata entreprenör som hittills stått för driften. Gustaf Forsberg är en av skejtarna.

– Det känns som att de inte fokuserar så mycket på skejten. De fokuserar lite för mycket på klättringen tycker jag. Vi blir intryckta känns det som och vi får sköta allt själva. Det har hänt att det varit hål i vissa ramper, och det har vi själva fått fixa, säger Gustaf Forsberg.

– Det är väldigt lite vi får. Vi har ofta frågat om nya grejer i hallen, men vi har aldrig fått nånting nytt. Det är bara klättrarna som har fått nya grejer. De säger att de inte har råd, säger Adrian Lebel.

Accepterar du det?

– Nej. Vi åkte och skaffade oss sponsorer och byggde själva i hallen.

– Jag blev förbannad och vi gick till olika byggställen. De flesta byggarbetsplatserna förstod oss och sa visst, så de kom dit med lastbilar och lämnade plywood, skruv och allt möjligt. Vi hittade en firma som gav bort två skruvdragare, säger Erik Newland.

– Vi byggde ett nytt stort hinder mitt i hallen. Vi målade om flera grejer, vi bytte plats på flera grejer och byggde ett nytt rail också, säger Adrian Lebel.

Det var kvällarna i somras som skejtarna ägnade åt att bygga till i skejtanläggningen. De hoppas nu på ett större engagemang för deras verksamhet när kommunen tar över driften, och de hoppas på billigare priser i lokalen, för det är dyrare än i andra städer, säger de.

– När man är där ganska mycket så blir man pank till slut, säger Edwin Lebel.

– Pengarna tar slut om man ska handla där varje dag, säger Viggo Johannesson.

Vem tror du är bäst lämpad att sköta en sån här anläggning?

– En skejtare hade varit bäst. Nån som visste nåt om skejting och själv var skejtare, säger Viggo Johannesson.

Vi lyckades i går inte få någon intervju med nuvarande entreprenör som driver verksamheten, men en av företrädarna säger till Upplandsnytt att de försökt få Uppsala kommun att stödja verksamheten ekonomiskt för att möjliggöra bland annat lägre priser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista