På och kring grusplanen bakom det nuvarande Hälsohuset är det tänkt att allaktivitetshuset ska byggas. Foto: Håkan Rehn/Sveriges Radio
På och kring grusplanen bakom det nuvarande Hälsohuset är det tänkt att allaktivitetshuset ska byggas. Foto: Håkan Rehn/Sveriges Radio

Kostnaden för CIK i Knivsta – över sju miljoner till konsulter

1:29 min

Den politiska turbulensen kring projektet Centrum för idrott och kultur i Knivsta har stått skattebetalarna dyrt, menar oppositionsrådet Claes Litsner. 

Projektet har kostat kommunen minst sju och en halv miljoner i utredningskostnader, enligt siffror som P4 Uppland fått fram.

– Oenigheten har lett till extrakostnader. Det är jag helt övertygad om, säger Claes Litsner (S).

Den 11 februari föll till slut klubban i Knivsta kommunfullmäktige. Samtliga politiska partier är nu överens om planerna på ett hus som ska rymma ishall, träningshall, en budohall och en kulturhall.

Men vägen dit har varit minst sagt snårig. Ända sedan kommunen bildades 2003 har projektet stötts och blötts. Förslagen har avlöst varandra. Arkitektskisser tagits fram och förkastats.

Vi bad tjänstemännen räkna på hur mycket utredningspengar som lagts på projektet. Sju och en halv miljoner har kommunen upphandlat i konsulttjänster genom åren.

En hög siffra säger Claes Litsner (S).

– Det är mycket pengar. Det ligger naturligtvis en del naturliga projekteringskostnader i det här. Men det finns troligtvis en ganska stor del som beror på att majoriteten inte kommit överens, säger Claes Litsner.

Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande, håller med om att oenigheten har påverkat utredningskostnaderna. Men bara marginellt, säger han.

– Kostnaderna var nödvändiga för att vi skulle komma till beslut, säger Klas Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista