Akademiska sjukhuset
Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Akademiska sjukhuset i Uppsala – sämst av universitetssjukhusen i Sverige

1:50 min

En undersökning gjord av Dagens Medicin visar att Akademiska sjukhuset i Uppsala var sämst av alla Sveriges universitetssjukhus 2015.

Marianne van Roijen som är tillförordnad sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset är bekymrad.

– Jag blir ganska förvånad och bekymrad och tycker att det är jättetråkigt att hamna så långt ner, säger Marianne van Roijen som är tillförordnad sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.

Dagens Medicins undersökning bygger på kvalitetsregister som Swedehearts kvalitets­index och tidningen har rankat de olika sjukhusen med särskild vikt på medicinsk kvalitet. 

Akademiska sjukhuset i Uppsala hamnar lågt i rankningen på det mesta och blir sämst av de sju svenska Universitetssjukhusen. En av anledningarna är de långa väntetiderna till akuten, höftfrakturoperationer, behandling av njurcancer och uppföljning av stroke-patienter.

– En del av förklaringen till det här är delvis samma bakgrund, nämligen vårt problem med tillgänglighet. Det är ju delvis en förklaring till långa väntetider på akuten, Det stakar upp sig bakåt och det gör ju också att vi kanske har svårt att ta in patienter på vårdavdelning och att vi har haft svårt periodvis att bemanna våra operationsavdelningar som vi vill. Mycket beror ju på att det är brist på sjuksköterskor och det har det ju varit sedan några år i hela landet, menar Marianne van Roijen.

Men Akademiska sjukhuset har även andra problem.
Ovanligt många patienter måste opereras om efter operationer av ljumsbråck och invasiv bröstcancer.

Sjukhuset har även flest vårdrelaterade infektioner inom neonatalvården.
Samtidigt som det var bland de sämsta på att uppfylla vårdgarantin under 2015. Det finns saker att göra säger Marianne van Roijen.

– Ja, vi får ju förstås sätta oss ner tillsammans och börja gå igenom det här med våra chefsläkare, med våra verksamhetschefer och vår produktionsenhet för att se vad det här står för och hur ska vi ta oss ann det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista