Ingången till Fyrishov. Foto: Nina / SR
Ingången till Fyrishov. Foto: Nina König/Sveriges Radio

Stora förändringar att vänta på Fyrishov

1:44 min

Nu flaggas för stora förändringar för Uppsala kommuns anläggning Fyrishov, detta efter att flera elitidrottsklubbar i Uppsala beslutat att inte längre spela sina hemmamatcher där.

Miljöpartiets kommunalråd Rickard Malmström säger att förändringar kan väntas under det här året.

– De har planer på att utveckla verksamheten för att öka attraktiviteten, men jag är förbjuden att uttala mig om det. Det får ni höra från Fyrishov så småningom, men jag kan säga att det låter väldigt spännande, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Talar vi om badet då?

– Vi pratar om hela anläggningen.

Både Sirius innebandy och Storvreta innebandy kommer att flytta till nya IFU Arena i Gränby, och Uppsala Basket är på väg att göra samma sak. Det är alltså tre stora klubbar som hållit till i Fyrishov som söker sig bort, och frågan är då vad som händer med Fyrishov.

För att möta den nya situationen aviseras alltså stora förändringar för anläggningen, något som bekräftas också av Fyrishov-bolagets ordförande, Vänsterpartiets Süleyman Anter.

– Vi har diskuterat den här frågan inom styrelsen, och vi har vissa planer på att utveckla Fyrishov, men jag kan inte tala om vad i dagsläget, säger Süleyman Anter.

Utgångsläget för Fyrishov får ändå sägas vara gott, i och med att anläggningen fortfarande är Sveriges mest besökta arena med 1,6 miljoner besök per år, bland annat tack vare simavdelningen och äventyrsbadet. Och Rickard Malmström säger att när Uppsalas befolkning nu växer så kraftigt så behövs alla idrottsanläggningar som finns i kommunen, inte minst de som ligger i centrala stan.

– Det är ett jättehögt tryck på alla anläggningar som vi har. Vi kanske får ändra lite inriktning och så, men det kommer inte att bli något problem att fylla Fyrishov med verksamhet, säger Rickard Malmström.

Kan det bli problem att få ekonomi i Fyrishov?

– Nej, vad jag har förstått från både ordförande och vd i Fyrishov så ser de inte situationen som bekymmersam.

Så Fyrishov kommer att klara sig?

– Jajamensan, det är ett mycket välskött bolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista