Blommor vid mordplatsen i Bålsta sommaren 2015.
Blommor vid mordplatsen i Bålsta sommaren 2015. Foto: Christine Olsson/TT

Hovrätten fastställer dom mot pappa som mördat sin dotter

Svea hovrätt: Våldet var inte reflexmässigt
1:35 min

Den pappa från Bålsta som tidigare fällts för mord på sin nioåriga dotter fick i dag sin dom fastställd av Svea hovrätt. Mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Att mannen vid brottstillfället led av en psykisk störning anser Svea hovrätt klarlagt, liksom att han till följd av det har saknat förmåga att inse innebörden av sitt handlande. Men hovrätten klargör också i domen att en uppsåtsprövning ändå ska ske vid brott som har begåtts av personer med psykisk störning för att bedöma om de haft uppsåt i juridisk mening för att begå det brott de begått. Mannens advokat Thomas Martinsons linje var under rättegången att hans klient inte skulle anses ha haft uppsåt till sitt brott.

– Han hade de facto absolut inget uppsåt att ta livet av sin dotter.

Men Svea hovrätt kommer i sin dom fram till det motsatta. Hovrätten konstaterar att våldet mot dottern pågått under en längre stund och att våldet inte varit reflexmässigt, mannen ska därför i juridisk mening anses ha haft uppsåt att döda dottern och ska därför dömas för mord. Enligt hovrätten finns starka skäl att anta att mannen fortfarande i dag lider av en allvarlig psykisk störning, han kan inte dömas till fängelse för mordet utan domen blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det senare betyder att mannen inte kan skrivas ut från vården utan att en domstol tar ställning till om han ska släppas fri. Åklagaren i målet kammaråråklagare Liselott Herschend sa redan i samband med rättegången i hovrätten att hon var nöjd med den dom dom tingsrätten tidigare kom fram till och därmed också den dom Svea hovrätt nu avkunnat.

– Jag har ju inte överklagat Tingsrättens dom så jag menar ju att det var rätt påföljd, rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".