Uppror för landsbyggden
Massor av traktorer fanns utanför Gränby centrum under lång fredagen för att protestera för landsbygden. Foto: Alexander Weimar / Sveriges Radio

Bönder i protest för landsbygden

1:04 min

Under långfredagen gick bönder över hela landet samman i en protest för att uppmärksamma det de kallar för Landsbygdsdöden. I Uppsala-län fanns flera lantbrukare på plats med traktorer och banderoller utanför Gränby Centrum.

Över hela landet sluter nu bönder sig samman för att protestera mot det som de kallar för landsbygdsdöden. I Uppsala-län fanns flera lantbrukare på plats utanför Gränby Centrum med banderoller och traktorer.

– Vi är här för att stoppa urbaniseringen av landsbygden. Vi har lessnat lite grann på att det bara satsas på storstäderna. Landsbygden dör ut. Vi har ju hört på radion om att Åkerlänna skola ska läggas ner och då kommer eventuellt affären läggas ner på sikt. Det här vill vi ju uppmärksamma både politiker och de som bor i städer att man måste kunna bo på landsbygden också, säger Mattias Pettersson.

Många lantbrukare hade slutit upp utanför Gränby centrum med traktorer och banderoller. Syftet är att visa både politiker och folk i städer att landsbygden finns och behövs. Och det sist nämnde är något som Mattias Smedberg menar är extra viktigt i kristider.

– Det är dags att vakna. När ladugårdarna är tomma och landsbygden inte har något folk då är det så dags. Skulle det bli så att de stänger gränserna och oroligheter i landet. Då har vi en självförsörjningsgrad som är runt 75 % vilket inte är nog. Hela Sverige måste leva, säger Mattias Smedberg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista