Banderoll för Åkerlänna
1 av 2
En av banderollerna vid Landsbygdsupproret. Foto: Alexander Weimar / Sveriges Radio
Åkerlänna skola banderoll
2 av 2
Banderoll för att rädda Åkerlänna skola. Foto: Alexander Weimar / Sveriges Radio

Åkerlänna-föräldrar på plats för skolan och bygden.

1:07 min

Det var inte bara lantbrukare som var på plats utanför Gränby centrum i Uppsala för att protestera för landsbygden. Där fanns även föräldrar till elever på Åkerlänna skola som ska läggas ner.

Under långfredagen samlades massor av lantbrukare med sina traktorer utanför Gränby centrum i Uppsala för att protestera för landsbygden.

Samtidigt passade även föräldrar till barn vid Åkerlännaskolan som ska läggas ner på att vara där och hjälpa till.

– Självklart är vi ju här och kämpar både för landsbygden och vår skola,  säger Carola Eriksson.

Vad hoppas ni det här ska ge?

– Att politikerna kan få upp ögonen för det förslaget som vi har presenterat är ett bra förslag för våra barn. Sen naturligtvis också för att påverka utvecklingen i bygden, säger Eriksson.

Förslaget som Carola Eriksson tidigare har presenterat för kommunen är att slå ihop Åkerlänna skola med Jumkilskolan då den sistnämnda ska stängas för renovering.

Tanken är då att Jumkilseleverna kan gå på Åkerlänna skola till renoveringen är klar och sedan flyttas samtliga elever över till Jumkilskolan och Åkerlänna stängs. Detta anser föräldrarna är en bättre lösning än kommunens förslag om att eleverna på Åkerlänna går klart vårterminen och sen får börja på nya skolor i närheten - men då inte Jumkil då den är under renovering.

Carola Eriksson menar även att politikerna satsar lite för lite på landsbygden:

– De glömmer bort oss tror jag. Det händer så mycket i stan och landsbygden kommer i andra hand. Men landsbygden är viktig och utan den så lever inte stan heller, säger Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista