Henrik Götesson SRF.
Henrik Götesson SRF. Foto Peter Johansson. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Talande app underlättar för synskadade tågresenärer

Henrik Götesson, SRF: Det blir lättare att planera sin resa
1:38 min

En ny talande mobiltelefonapp från Trafikverket ska göra tågresorna lättare för blinda och synskadade. Genom den kan man få information om tågtrafiken uppläst. 


Appen heter Tågprator och är framtagen med synskadade som särskild målgrupp, men den kan också användas av andra personer som av olika anledningar vill kunna söka fram trafikinformation om tåg, och få den uppläst.

Genom appen, som lanserades för tre veckor sen, kan resenären få information uppläst för sig om alla avgångar och ankomster i Sverige samma eller nästkommande dag, få information om vilket spår tåget går ifrån och kommer till samt ändrade spårnummer.

Appen berättar också om förseningar, ändrad avgångstider, inställda tåg och om ersättningsbussar.

Henrik Götesson är handläggare för IT och konsumentfrågor på Synskadades riksförbud, SRF. Han pendlar mellan Stockholm och Uppsala och tycker den nya appen Tågprator är bra.

– Om man inte hör vad som sägs i tåget blir det lätt att få det repeterat. Och det blir lättare att planera sin resa, man kan redan hemma vid köksbordet få veta om tåget är försenat. 

Henrik Götesson säger att det finns andra likvärdiga telefonappar men fördelen med Trafikverkets app är att myndigheten garanterar att den fungerar för synskadade. 

Han säger också att den nya mobiltelefontekniken, med olika appar, har gjort livet enklare för många synskadade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".