Forsmarks reaktorer. Foto: Jan Collsiöö/TT
Foto: Jan Collsiöö/TT

Forsmark tvivlar inte på sin säkerhet

1:37 min

Belgiska medier rapporterar om att passerkort på landets kärnkraftsverk dragits in efter att rapporter visat att terrorister haft planer på att tillverka en bomb med radioaktivt material. På Forsmarks kärnkraftsverk tvivlar man inte på säkerheten på verket, säger presstalespersonen Clas-Inge Andersson

– När det blir terrordåd så måste man fundera på säkerheten, så är det ju.

Kommer ni höja säkerheten i Forsmark?

– Vi kommenterar aldrig vilken säkerhetsnivå vi ligger på.

Under långfredagen rapporterade belgiska medier om att samtliga passerkort till landets båda kärnkraftverk dragits in.
Vidare rapporterade tidningen La Dernière Heure under lördagen att en kärnkraftsäkerhetsvakt blivit mördad och fått sitt passerkort stulet. Medierna menar att terroristerna i Belgien ska ha haft i åtanke att skapa en så kallad "smutsig bomb". Dessa uppgifter är obekräftade.

Enligt Claes Inge Andersson är det här oroväckande men han har förtroende för säkerheten i Sverige.

– Även om man nu har tillträde så sker kontroller, man går igenom säkerhetskontroller som liknar dem på en flygplats. Och även när man går ut sker kontroller för att förhindra att man ska ta med sig klyvbart material som kan användas till så kallade smutsiga bomber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista