Nytt phusförslag illustration av Stena fastigheter
Parkeringshus med träribbor är det nya förslaget för Råbyvägen Foto: Illustration av Stena Fastigheter.

Ny lösning för parkeringshus i Uppsala

2:11 min

Ett parkeringshus med träfasad. Det ser ut att bli lösningen för ett av de allra första parkeringshus som byggs i nya bostadskvarter i Uppsala.

Tidigare förslag på p-hus vid Råbyvägen som Stena fastigheter presenterade med plåtfasad och parkeringar också i bottenplanet var inte tillräckligt bra - tyckte Uppsala kommun som stoppade det.

Men ett nytt förslag har tagits fram - ett parkeringshus med träfasad. Med horisonella och vertikala träribbor. Och en lokal i bottenvåningen - som kan bli kontor, restaurang eller kanske livsmedelsbutik. En viktig förbättring tycker Erik Pelling (S):

– Jag tror att upplevelsen av parkeringshuset kommer bli bättre tack vare materialförändringen. Men sen är det också butikslokalen i bottenplan jag tror kommer göra stor skillnad. Trä är ett mjukare material, ett naturmaterial som jag tror fler kommer uppskatta, säger Erik Pelling, ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Att bygga parkeringshus - i stället för källargarage - är det som planeras i Uppsala när det byggs nya bostadskvarter i stadsdelar som Ulleråker, Rosendal, Kvarngärdet och Östra Salabacke. De boende får alltså gå ut till bilen i stället för att ta hissen ner i ett garage.

– Parkeringshus tenderar att upplevas som otrygga. Om man inte utformar dem med stor kvalité och omsorg. Då det ett viktigt inslag med en verksamhetslokal som ger ljus och något intressant att se på, säger Erik Pelling.

Också hela bostadsområdet, en 700 meter lång sträcka längs Råbyvägen som Stena fastigheter ska bygga, har gjorts om. I tidigare förslag har det varit ganska lika byggnader i betong i en lång rad. I det nya förslaget blir det större variation, med varierade husformer. Och olika typer av fasader i tegel, betong, trä och metall.

– Vi tror att det blir ett mycket intressantare område både att bo i och att passera igenom, säger bygglovschefen vid Uppsala kommun, Christian Blomberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista