Mälaren med Västerås skyline / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Mälaren / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.

Fler åtgärder krävs för att fixa Mälaren

1:29 min

Vattenmyndigheten menar att fler åtgärder måste göras för att få bukt på övergödningen av fosfor i Mälarens västra delar och Ekoln.

Det behövs fler åtgärder för att få bukt med övergödningen av fosfor i Mälarens västra delar och Ekoln - för trots att mycket gjorts så har man inte lyckats. Och fosfortillförseln via Sagån och Örsundaån ökar fortfarande, berättar Martin Larsson, vattenstrateg på Vattenmyndigheten. 

– Man har ju sett trender på ökande fosforhalter i Sagån och Örsundaån. Det beror lite på vilken tidsperiod man tittar på, men det är några av få vattendrag i Sverige där man sett signifikant ökande fosforhalter.

Det är fosforläckage från jordbruk som är huvudorsaken och för att vända trenden behövs en rad åtgärder: anläggning av våtmarker som kan suga upp fosforn, mer effektiva skyddszoner med gräs mot diken och stränder, så man inte odlar och gödslar för nära, bättre reningsverk, som klarar hög belastning vid t ex störtskurar bättre, mer kalkning av lerjordar.
Klimatförändringar kan förvärra övergödningsläget .

– Häftiga regn gör att erosionen ökar och man får en större utlakning av partiklar som också innehåller fosfor.

Hur viktig är Mälarens vattenkvalitet för Sverige?

– Den är viktig för biologisk mångfald, men också som rekreation för väldigt många människor. Och Stockholm hämtar sitt dricksvatten från Mälaren bland annat, så det har stor betydelse så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista