Florin Mítala, i Crossroads lokal i Uppsala, säger att han har ont i tänderna.
Florin Mítala, i Crossroads lokal i Uppsala, säger att han har ont i tänderna. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Rullande sjukvård för EU-migranter startar i Uppsala

2:00 min

En rullande sjukvårdsmottagning i skåpbil för EU-migranter i Uppsala. Det är något som Uppsala Stadsmission och Läkare i Världen planerar att dra i gång nu under våren.

– Det gör ont i ryggen, och ont i njurarna, säger Graziela Helitiahu från Rumänien i Crossroads lokaler i Uppsala när det serveras frukost.

Graziela har inte träffat läkare för sina hälsoproblem eftersom hon inte har råd, säger hon.

En man från Rumänien, Florin Mítala, står i korridoren med en kopp kaffe i handen. Han berättar att han har tappat tänder. Och har ont i de tänder som är kvar.

Men till våren är planen att det ska starta en rullande vårdmottagning för EU-migranter i Uppsala. En mini-vårdcentral i en skåpbil kan man säga, som ska rulla i Uppsala och Stockholmsområdet.

Där ska sjuksköterskor, barnmorskor, tolkar och läkare jobba ideellt, är tanken. Skåpbilen ska ha ett samtalsrum och ett undersökningsrum. Enklare undersökningar och receptfria läkemedel ska erbjudas.

Bakom detta står Läkare i Världen och Uppsala Stadsmission. Det finansieras med EU-pengar och av Läkare i Världens internationella organisation.

Det här behövs med tanke på att EU-migranter ofta har stora hälsoproblem som de tidigare inte har sökt hjälp för, säger Margaretha Paras som är verksamhetschef på Uppsala Stadsmission:

– Många har infektioner och hjärtproblem. Det är också vanligt med stora problem med tänderna, som leder till medicinska problem, det kan vara grava infektioner i munnen.

Finns det risk att det är ett stort uppdämt behov så att det blir övermäktigt att ta hand om i en vårdmottagning i skåpbil?

– Ja, det kan vara så, men jag tror inte det. Vi får bedöma det och våga prova, säger Margaretha Paras.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista