Jasmin Khalil som bor på Bandstolsvägen i Valsätra.Jasmin Khalil som bor på Bandstolsvägen i Valsätra.
Jasmin Khalil som bor på Bandstolsvägen i Valsätra. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio

Valsätrabo: Jag vågar inte gå ut om kvällarna

2:25 min

Uppsalapolisen arbetar nu med att försöka hitta de skyldiga till de anlagda bränderna under påskhelgen, då en rad bilar, miljöhus och containrar sattes i brand i stadsdelarna Gottsunda, Valsätra och Eriksberg.

– Strax före klockan tre på natten så ropade min sambo på mig. Jag sade till henne att jag klär på mig för att flytta på bilen. Det var för sent. Min bil brann också. Polisen kom ganska fort, men trots att de spårade med hund så hittade de inte någon, berättar Torsten för P4 Uppland.

De tre senaste kvällarna och nätterna har en rad bränder anlagts och polis och räddningstjänst har även utsatts för stenkastning då de ryckt ut.

Även stadsbussarna i Gottsunda och Valsätra har utsatts för stenkastning. En ruta krossades vid ett tillfälle och vid ett annat tillfälle missade stenkastarna.

Efter att Gamla Uppsalabuss ordnat bevakning både ombord på bussarna och med bevakningsbil upphörde stenkastningen mot bussarna.

Oroligheterna är bland de mest omfattande i Uppsala sedan sommaren 2009, då bränder och stenkastning mot polis och räddningstjänst förekom vid upprepade tillfällen i bland annat Gottsunda och Stenhagen.

Hittills har två personer gripits av Uppsalapolisen för påskhelgens händelser i de aktuella stadsdelarna, dock ingen av dem för själva bränderna.

Polisen får kritik från en del håll för att ha varit alltför passiv. Fotografen Christian Hermanson från Utryckning Uppsala dokumenterar akuthändelser i Uppsala. Han fanns på plats tre av kvällarna och såg vad som hände.

– Första kvällen såg vi inte röken av polisen på skadeplatserna, varken vid bilbränderna, container eller soprummet. Jag pratade med jättemånga som undrade var i hela friden polisen höll till, säger Christian Hermanson.

Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala förklarar:

– Finns det ögonvittnen till det så kan det mycket väl vara på det sättet. Vi har valt att prioritera att släckningsarbetet och räddningsarbetet ska vara nummer ett. Det är helt nytt för mig det du berättar, att man låtit bränderna fortgå och vägrat gå in och genomföra räddningsinsatser. Det stämmer inte överens med det jag fått från mina underchefer på fältet, säger Jale Poljarevius.

– Det här påverkar mig otroligt mycket. Jag vågar inte gå ut om kvällarna. Igår kväll kom jag hem klockan 21, men då var det fullt med polisbilar över hela gatan. Det var skrik och det ena och det andra. Man vågar inte, säger Jasmin Khalil, som bor på Bandstolsvägen i Valsätra.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista