Brand i en miljöstuga på Bandstolsvägen.
Brand i en miljöstuga på Bandstolsvägen. Foto: Janna Gyll/Sveriges Radio

"Polisen trakasserar oss"

Ung kille i Valsätra: Det är inte rätt, men man blir upprörd
1:20 min

Polisen kommer hit och trakasserar oss, och det leder till stenkastning och bränder. Det menar en ung kille som P4 Uppland träffar i samband med en av den senaste tidens många bränder i Gottsunda/Valsätra söder om Uppsala. 

– Det har brunnit mycket för att polisen kommer hit och trakasserar oss. Vi sa till dem att de är välkomna om de vill stoppa ett brott, men de har tagit tre av våra vänner som inte har med saken att göra. Då blev det som det blev, stenkastning mot polisen och bränder. Alla blev arga på dem, säger killen.

Du förstår dem, men tycker du att det är rätt?

– Nej, det är inte rätt, men man blir upprörd. Vi vill inte förstöra vårt eget område, men vi vill inte att polisen ska vara här och trakassera oss.

Raoaz Majid är vice ordförande och en av grundarna till föreningen Effekto, som jobbar med att förebygga brott i Valsätra och Gottsunda, har de senaste dagarna pratat extra mycket med unga i området. Han menar att fler vuxna måste vara ute och prata med ungdomarna.

– Folk som bor här, om de inte vore så rädda, utan promenerade omkring och pratade med ungdomarna och försökte förhindra dem, då hade det hänt, säger han.

Hur tror du att det kommer att bli framöver?

– Jag tror att det kommer att lugna sig, men det är inget jag kan lova. Just nu jobbar i för fullt. Vi är överallt i Gottsunda, säger Raoaz Majid i föreningen Effekto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".