broccolipesto
Pesto på brocoli och sötmandel. Foto: Christina Jansson Foto: Pesto på brocoli och sötmandel. Foto: Christina Jansson

Broccolipesto och därmed pasta

Det finns många sätt att göra pesto. Klicka på länken "Christinas mat" för fler recept.

Broccolipesto

4 portioner spaghetti

2-3 broccolihuvuden
200 g sötmandel
6 msk olivolja
80 g smakrik hårdost (t. ex. parmesan)
1 vitlöksklyfta
1 citron
2 skivor vitt bröd
salt och svartpeppar

Koka spaghetti. Lägg sötmandeln i kokande vatten, dra av från plattan och låt stå någon minut. Dra därefter enkelt av skalen. Dela broccolihuvuden i mindre bitar och lägg i lättsaltat kokande vatten, koka 2-3 min. Kör mandel i matberedare, flytta över till en bunke och kör därefter broccolin. Rör ner 80 g finriven smakrik hårdost och broccoli i bunken med mixad mandel. Smaka av med 3-4 msk olivolja, 0,5 pressad vitlöksklyfta samt salt och peppar.

Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och smula ner 2 skivor vitt bröd, stek under omrörning tills brödsmulorna fått gyllene färg. Rör ner peston i spaghettin. Servera på ett stort fat. Toppa med brödsmulorna, rivet skal från 1 citron samt grovmalen svartpeppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista