Tjej som tycker det är långt till postombud
Caroline Nilsson tycker att det är långt till postombudet. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio
P4 Uppland granskar postutdelningen

Kritik mot lång väg till postombud

"Inte lätt att ta sig dit utan bil"
1:31 min

Flera som hört av sig till P4 Uppland upplever att de har långt till sina postombud, där de kan hämta och skicka paket.

Se på kartan hur posten fungerar på andra håll - och tala om hur det fungerar hos dig!

Sävjabon Caroline Nilsson är en av dom som får åka flera kilometer för att hämta ut sina paket:

– Det känns ju som att jag åker i onödan.

Caroline får idag åka 8 kilometer tur och retur för att hämta ut sina paket eftersom postombudet, som tidigare höll till i en matbutik i Sävja, flyttat till en annan butik i Boländerna.

– Det är säkert inte bara jag som råkar ut för det här. Det är inte lätt för oss som bor i Sävja att ta sig ända dit om man inte har bil. Man kanske inte vill cykla eller gå om man ska hämta paket och direktbussarna dit går bara på förmiddagen och eftermiddagen, annars får man åka in till stan och byta buss.

Idag finns det 41 stycken matbutiker, bensinmackar och andra småbutiker som har hand om postombudstjänster i Uppsala. Det är dubbelt så många som när det förut fanns postkontor, som då var 22 stycken. Annette Santner arbetar som teamchef på Postnord i Uppsala och hon säger att dagens postombud skapar större tillgänglighet då man finns på fler ställen- och har längre öppettider.

När det gäller Caroline, som får ta sig flera kilometer för att komma till sitt närmaste postombud, säger Annette Santner att det inte finns några regler om hur långt eller kort man får ha till sitt postombud:

– Så är det ju när man gör förändringar. Vissa får sämre utgångsläge och andra får bättre, så är det ju alltid, avslutar Annette Santner på Postnord.


Relaterat

Mer om P4 Uppland granskar postutdelningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".