Blåbär och Tjernobyl
Foto: TT

Grönt ljus för frukt och grönt i områden som drabbades av Tjernobylolyckan

"Renskötare mest exponerade för cesium"
2:12 min

30 år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl drar Strålsäkerhetsmyndigheten och Livsmedelsverket en glädjande slutsats: Den som bor i de områden som drabbades av nedfall efter olyckan kan äta frukt och bär utan risk.

Kettil Svensson är riskvärderare och toxikolog vid Livsmedelsverket:

– Bor man i de nedfallsdrabbade områdena så kan man tryggt äta i varje fall det man äter i butik och till och med det man plockar i naturen, bär och svamp och även om man äter lite älgkött och renkött och fiskar några insjöfiskar så är det inget problem idag, säger Kjettil Svensson.

Vissa svampsorter ska man dock vara extra försiktig med som sandsopp och rimskivling, som tidigare kallades rynkad tofsskivling. De har extra höga halter av cesium, alltså det radioaktiva ämne som föll över Sverige efter olyckan i Tjernobyl. Enstaka fisksorter i småsjöar i Gävletrakten har också höga halter av cesium.

Än har man inte kunnat se om de utsatta grupperna som renskötare och jägare har drabbats av sjukdomar som cancer efter den höga exponeringen av cesium, säger Pål Andersson vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Teorin är även på de låga nivåerna: ju högre dos, desto högre risk för cancer. Men det finns stor risk att drabbas av cancer för alla möjliga anledningar.

– Den lilla, lilla riskökningen som man teoretiskt tillskriver strålningen i Sverige, den kan man inte se om man försöker titta på det här och då se om det är fler cancerökning i olika grupper. Det är alldeles för liten riskökning och man tänker sig alldeles för få människor i de här olika grupperna. Det går inte att se, det är mer teori, säger Pål Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".